Enkel lunsj med smak av Midtøsten

Jeg har vært på festival og spist pølser, burger, is og boller hver dag uka som var, så kroppen skriker nå etter en forandring i kostholdet. I tillegg kjente jeg forkjølelsen komme krypende nesten det sekundet jeg kom inn døra søndag kveld, og nå sitter jeg her og snufser og klør i halsen, med behov for en liten opprensning. Etter å ha vært på farten en uke er det nå tid for å ta det lugnt hjemme noen dager - og den tiden kan jo brukes på å for eksempel lage mat (og blogge om det!).

IMG_0016

Så: denne utrolig enkle, gode og litt Midtøsten-inspirerte lunsjen har bare noen få ingredienser. Steinovnsbakte pitabrød, hummus og et knippe friske grønnsaker.  Jeg ble veldig fornøyd da jeg fant ut at jeg hadde alt som trengtes for å lage hummus, så da var det bare å slenge sammen alt under stavmiksern:

En boks kikerter, to fedd hvitløk, to spiseskjeer olivenolje, to spiseskjeer tahini, saft fra en halv sitron, en dæsj persille og litt salt og pepper.

Så lite eksotisk som jeg er ante jeg ikke hva tahini var for noe, men det er visst et slags smør av sesamfrø. Alt man gjør for å lage tahini er å mikse tre deler sesamfrø og én del olje i en foodprocessor/stavmikser til det får en glatt og flytende konsistens.

IMG_0014

IMG_0015

Kikerter er visst sunt og bra, så siden hummus hovedsakelig består av kikerter er vel dette som rene supermaten å regne. Hummus kan brukes til dip eller pålegg - eller begge deler. Jeg brukte det til å smøre på pitabrødene (sykt godt) og til å dippe grønnsakene i. Og mett ble jeg også, så da er vel ikke noe å klage på. Jeg satser på at alle vitaminene jeg nå har fått i meg jobber effektivt med å jage vekk forkjølelsen, for det er kjeeedelig å være syk om sommeren.

IMG_0018

Driver ellers og tar bilder av alt og ingenting, spiller Lemonade av Beyoncé på repeat og tenker på hvor mye jeg egentlig burde ha øvd på piano nå som jeg har tid. Har hørt rykter om en kommende utflukt på museum eller noe, så da må jeg vel ut og sjekke hvordan livet er utenfor huset også. Kanskje det drypper innom med noen bilder her etterhvert, vi får se.

Ha en fortsatt bra dag og uke så lenge :)
Vannmelonsalat

IMG_0006

PERFEKT SOMMERMAT

Selv om været her til lands aldri er helt stabilt og helgen har vært litt grå, har jeg stor tro på at sommeren er rett rundt hjørnet - og at den da kommer for fullt. Noe av det deiligste å snacke på i sommervarmen er vannmelon. Jeg digger å spise den i skiver, med vannmelonsaft rennende nedover haken og klissete fingre, men pleier også å lage denne deilige vannmelonsalaten. Den funker som en lett lunsj, et friskt innslag på tapasbordet og er helt nydelig tilbehør til grillmaten :)

vannmelon ♦ balsamicoeddik ♦ olivenolje ♦ mynte ♦ fetaost

Alt du trenger å gjøre er å kutte vannmelon i terninger, og lage en dressing av to deler olivenolje og én del balsamico. Grovhakk litt mynte og bland inn i dressingen, hell den over vannmelonbitene, og avslutt med å smuldre litt fetaost på toppen.

IMG_0008

IMG_0005

Nyt sommeren, og lykke til med siste innspurt på skolen for alle som sliter med sånt - jeg har trua :)
hjemmelaget pinneis

Dere husker kanskje disse formene? Å, en av barndommens store gleder var å fylle slike med eplejuice eller husholdningssaft, sette i fryseren, og så måtte vente tålmodig til det var blitt til is. Da jeg så disse formene på Kremmerhuset, fikk jeg lyst til å prøve igjen - men denne gangen en litt mer fancy variant. Så i går da Ine skulle komme på besøk lagde jeg en slags solbær-bringebær-vanilje-smoothie-is. Utrolig godt!

iceice

Oppskriften fikk jeg fra Juli-utgaven til Det Nye. 150 gram frosne bær, halvparten solbær og halvparten bringebær, varmes opp i en kjele sammen med 1/2 dl vann og 75 gram sukker (eller annet søtstoff om man driver med sånt). Når sukkeret har smeltet, skal blandingen avkjøles i en bolle før den kjøres i blender sammen med 3 dl gresk yoghurt (jeg brukte den med vanlije for en litt søtere smak) og litt limesaft.

Fil 12.08.15, 13.03.41

Så kommer den mest grisete delen, å helle blandingen i formene. Her kan det være lurt å bruke en trakt for å ikke treffe alt annet enn formen (snakker av erfaring). Så er det bare å sette de i fryseren, og vente i ca 4 timer, før man tar ut isen, deler ut til venner og familie, og nyter.

Fil 12.08.15, 20.27.38

Såå fornøyde, haha

Fil 12.08.15, 17.24.53

Håper det frister, dette er jo perfekt nå som sommeren plutselig viser seg fra sin beste side igjen!
Scones

Jeg er egentlig i veldig godt humør for tiden, tror det kommer av sola og mengden sjokolade jeg har fått i meg i det siste. Så at jeg måtte på skolen i dag var ikke så ille. Gårsdagen var tross alt veeeldig avslappende, siden det var planleggingsdag. Da var det bare å utnytte muligheten til litt mer ferie. Også bakte jeg scones, ikke spør meg hvorfor. De er med nøtter og rosiner, og jeg innbiller meg at dette må være sunn kost. Smaker hvertfall godt.

Scones
knäckebröd

IMG_8296

IMG_8300

Jeg innbiller meg at jeg har laget den sunneste maten i verden. Ikke vet jeg, det er jo egentlig bare masse frø og vann stekt i ovnen. Det høres ut som fuglemat i grunn, og smaker sånn også. Det ble faktisk ganske godt med avocado, ost eller noe annet godt pålegg, og man kan stable mange i høyden. De var også veldig enkle å lage. Så i utgangspunktet var dette en vellykket operasjon.
Les mer i arkivet » Juli 2016 » Juni 2016 » Mai 2016


Følg meg:+ Legg meg til som venn


gratisdesign av Tonjemthits